Restauranger i Rom
I Rom ska du unna dig att äta och dricka gott!
God mat och dryck är en del av upplevelsen när man besöker Rom. Det mesta är riktigt gott. Kaffet i kaffeautomaten på klosterhotellet som vi bodde på hade godare espresso än vad man får ute på ett riktigt café hemma i Sverige.
Några av pastarätterna jag åt var oändligt mycket godare i Rom än hemma. Å andra sidan stötte jag även på ett par bottennapp med smaklös pasta och segt kött.
Pasta och pizzor är ett par maträtter som man oftast förknippar med Italien och italienska mat och väl här ska man förstås prova på.
Pizzorna slår våra svenska med hästlängder. Fräschare och inte alls lika flottiga. Jag tycker att att just pastarätterna och pizzan är det bästa med det italienska köket, kanske just därför som de är de rätterna som letat sig ut i världen.
Secondi piatti kan man nästan hoppa över (inget ovanligt)om man inte redan provat sig fram bland alla pastarätter och vill botanisera vidare i det ialienska köket.
De som varit lite längre i Italien (och förstås italienarna själva) tycker att det italienska köket är mycket, mycket mer än bara pasta och pizza och att det snarare är secondi piatti som är måltidens höjdpunkt.
Se mer till höger om de olika maträtterna i Italien.
Italienska restauranger i Rom |
Rom kryllar av restauranger där du kan sitta ute och äta gott. Romarna själva äter gärna middag ute på kvällen både för matens och sällskapets skull. I Trastevere och kring Piazza Navona och Pantheon hittar du många små och trevliga restauranger med uteserveringar. Även i området runt Pantheon och Fontana di Trevi finns det många restauranger. Här finns det även mest turister. En middag för två med dryck hamnar på mellan 200-300kr men kan lätt bli mycket mer på de dyrare ställena. Undviker du restaurangerna närmast de större turiststråken kommer du undan betydligt billigare utan att kvaliteten blir sämre. Snarare högre om du frågar italienarna själva. |
Här är några tips på restauranger. Jag har inte själv besökt dem alla. Har du någon resturang du vill tipsa om (eller varna för) maila mig gärna!
|
Äta i Rom
I Italien äter man ganska sent. Från 6-7 på kvällen och framåt. Ofta är hela familjen ute och äter, gammal som ung. Ofta är man heller inte klar förrän fram emot tio, elva tiden. Man äter många rätter och mycket mat men tar god tid på sig.
En riktig italienska middag består av minst tre rätter.
De italienska maträtterna:
Antipasto
- förrätten är ganska liten och kan bestå av ost, eller parmaskinka, sallad, oliver mm. Är man hungrig är en Bruschetta att föredra. Den består av bröd med mozarella, tomater och örter (men finns även i andra varianter).
Är man bara lite småhungrig kan en Bruschetta räcka för att klara sig fram till middagen.
Primi piatti
- första huvudrätten. Ofta olika sorters pastarätter eller risotto. Det kan tex. vara Pasta alla Carbonara, Ravioli, Tortellini mm. Ofta ganska mycket mat om man tar en full portion. Ska du även äta andra huvudrätten kan det vara bra att nöja sig med en halv.
Secondi piatto
- den riktiga huvudrätten. I bland delas menyn i två delar, Secondi di pesce som är fisk och skaldjur och Seconid di carne som är kötträtterna. Något man ska tänka på är att beställa tillbehör. Beställer du en grillad oxfilé så är det just det du får och inget annat! Man blir rätt snopen när man får in en tallrik med bara en köttbit (det blev i alla fall jag). Till andra huvudrätten ska du alltså passa på att beställa från contorni på menyn som tillbehören kallas. Det kan vara potatis, bröd, grönsaker mm.
Dolci
- efterrätt, om du orkar med, kan tex. vara Tiramisu, glass eller frukt.
Läs mer om konsten att beställa rätt
mat i Rom på:
All about Rome - Rombloggen
Sites in english: