ROM

Restauranger i Rom

I Rom ska du unna dig att äta och dricka gott!

God mat och dryck är en del av upplevelsen när man besöker Rom. Det mesta är riktigt gott. Kaffet i kaffeautomaten på klosterhotellet som vi bodde på hade godare espresso än vad man får ute på ett riktigt café hemma i Sverige.

Några av pastarätterna jag åt var oändligt mycket godare i Rom än hemma. Å andra sidan stötte jag även på ett par bottennapp med smaklös pasta och segt kött.

Pasta och pizzor är ett par maträtter som man oftast förknippar med Italien och italienska mat och väl här ska man förstås prova på.

Pizzorna slår våra svenska med hästlängder. Fräschare och inte alls lika flottiga. Jag tycker att att just pastarätterna och pizzan är det bästa med det italienska köket, kanske just därför som de är de rätterna som letat sig ut i världen.

Secondi piatti kan man nästan hoppa över (inget ovanligt)om man inte redan provat sig fram bland alla pastarätter och vill botanisera vidare i det ialienska köket.

De som varit lite längre i Italien (och förstås italienarna själva) tycker att det italienska köket är mycket, mycket mer än bara pasta och pizza och att det snarare är secondi piatti som är måltidens höjdpunkt.

Se mer till höger om de olika maträtterna i Italien.

Italienska restauranger i Rom

Rom kryllar av restauranger där du kan sitta ute och äta gott. Romarna själva äter gärna middag ute på kvällen både för matens och sällskapets skull.

I Trastevere och kring Piazza Navona och Pantheon hittar du många små och trevliga restauranger med uteserveringar.

Även i området runt Pantheon och Fontana di Trevi finns det många restauranger. Här finns det även mest turister.

En middag för två med dryck hamnar på mellan 200-300kr men kan lätt bli mycket mer på de dyrare ställena. Undviker du restaurangerna närmast de större turiststråken kommer du undan betydligt billigare utan att kvaliteten blir sämre. Snarare högre om du frågar italienarna själva.

Det kan t.o.m. räcka med att välja en sidogata för att komma ner i pris.

Här är några tips på restauranger. Jag har inte själv besökt dem alla. Har du någon resturang du vill tipsa om (eller varna för) maila mig gärna!


Coppedè Cafè

I kvarteret Coppedè ligger lunchbaren Coppedè Cafè som serverar genuina italienska rätter. Den är mycket populär bland italienarna själva. Vid lunchtid (12:00-15:00) är det full fart så vill du passa på att njuta av maten är det bäst att du kommer efter kl. 14:30. Du har alltid minst 3-4 pastarätter att välja på och det finns både kött, fisk och fågel att välja mellan.

Italienarna själva är kräsna och kvaliteten på maten är högre än på de sedvanliga turiststråken. På eftermiddagarna fungerar restaurangen mer som bar/Café men du kan alltid få något gott att äta.

I kvarteret Coppedè ligger det ett vackert palats i jugendstil så både restaurangen och området i sig är värt ett besök.

Prisexempel: Pastatallrik (primi piatti) från 4:50 Euro. Kötträtter med grönsaker (secondi piatti) runt 6 Euoro och uppåt.

Restaurangen ligger på Via Tagliamento 28, tel 06/8552387.
http://sites.google.com/site/coppedecafe/sv

Hälsa gärna från Mats på Romulus om ni besökare restaurangen!

Le Mani in Pasta

På sin blogg beskriver Béatrice Karjalainen sitt besök på restaurangen så här:
"Det var längesedan jag åt något så gott. Jag började med en Bresaola (lufttorkad oxfilé, mozzarella och skivor av blodgrape samt ruccola) och sen åt jag en filé skuren (perfekt stekt medium-raw) i stavar med stekt röd sallad och broccoli. Maten bara smälte i munnen, himmelskt gott. "
Läs mer på Beas blogg
Adress: Via dei Genovesi, 37

Da Franco
En enkel men trivsam krog med fisk på menyn.
Adress: Via del Falisci 2 vid San Lorenzo

Ministero della Pizza
Liten krog med goda pizzor men de har även pasta och kött på menyn.
Adress: Via dei Campani 65 vid San Lorenzo

Gino
En enkel trattoria där journalister och politiker
samlas. Specialitén är kanini i vitt vin (coniglio al vino bianco)
Adress: Vicolo Rossini 4, vid Spanska trappan.

Ivo a Trastevere
Pizzeria för fotbollsintresserade.
Väggarna är fyllda med foton av gamla spelare.
Servicen är inte den bästa.
Adress: Via S Francesco a Ripa 157 vid trastevere.

Betto e Mary
Stimmigt, högljutt och stora portioner.
Pröva deras äggpasta,gramiccia eller husets
rullader på kalvkött, parmaskinka och salvia
(saltimbocca alla romana,).
Adress: Via dei Savorgnan 99.

La Carbonara
Välsmakande traditionella rätter och du bör prova deras Spaghetti Carbonara.
Adress: Campo de´ Fiori 23

Ficini
En av många små krogar i kvarterne i Trastevere.
Uteservering med stor meny och vällagad pasta,
pizza, kött och fisk.
Adress: Via Natale del Grande 10

Antico Arco
En annan lite finare restaurang som också ligger i Trastevere.
Kreativ meny med annorlunda rätter.
Adress: Piazzale Aurelio 7.

La Fraschetta
En klassisk trattoria mitt i Trastevere
med pizza och romerska specialiteter.
Adress: San Francesco a Ripa134
www.lafraschetta.com

Bolognese
En dyr restaurang men med hög kvalitet.
Deras biffstekar är populära. Utanflr restaurangen
hänger det paparazzis eftersom många kändisas äter här.
Du bör boka bord.
Adress: Piazza del Popolo

La Rosetta
Det här ska enl. uppgift vara Roms bästa fisk- och skaldjursrestaurang.
Adress: Via della Rosetta 8-9.

Äta i Rom

I Italien äter man ganska sent. Från 6-7 på kvällen och framåt. Ofta är hela familjen ute och äter, gammal som ung. Ofta är man heller inte klar förrän fram emot tio, elva tiden. Man äter många rätter och mycket mat men tar god tid på sig.

En riktig italienska middag består av minst tre rätter.

De italienska maträtterna:

Antipasto

- förrätten är ganska liten och kan bestå av ost, eller parmaskinka, sallad, oliver mm. Är man hungrig är en Bruschetta att föredra. Den består av bröd med mozarella, tomater och örter (men finns även i andra varianter).
Är man bara lite småhungrig kan en Bruschetta räcka för att klara sig fram till middagen.

Primi piatti

- första huvudrätten. Ofta olika sorters pastarätter eller risotto. Det kan tex. vara Pasta alla Carbonara, Ravioli, Tortellini mm. Ofta ganska mycket mat om man tar en full portion. Ska du även äta andra huvudrätten kan det vara bra att nöja sig med en halv.

Secondi piatto

- den riktiga huvudrätten. I bland delas menyn i två delar, Secondi di pesce som är fisk och skaldjur och Seconid di carne som är kötträtterna. Något man ska tänka på är att beställa tillbehör. Beställer du en grillad oxfilé så är det just det du får och inget annat! Man blir rätt snopen när man får in en tallrik med bara en köttbit (det blev i alla fall jag). Till andra huvudrätten ska du alltså passa på att beställa från contorni på menyn som tillbehören kallas. Det kan vara potatis, bröd, grönsaker mm.

Dolci

- efterrätt, om du orkar med, kan tex. vara Tiramisu, glass eller frukt.

Läs mer om konsten att beställa rätt
mat i Rom på:
All about Rome - Rombloggen